Fråga mig

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Fråga


 

Besvarade frågor

 
Ingen bild

Claust

5 juni 2012 16:07

Hej jag undrar om du har sparat alla info på sidan i någon pdf/word fil? Och om man har möjlighet att få ta del av den (kommer såklart inte publicera det på något annat ställe utan ditt tillstånd)? Skulle vara en tragedi om denna sida någon gång i framtiden skulle försvinna :)

Min mail är claust.tsualc@gmail.com

Med vänliga hälsningar / Clasut

Uncle Joe

6 juni 2012 10:04

Hej, roligt att du gillade bloggen. :)

Du har givetvis tillstånd att spara webbsidan lokalt på din dator. Jag tror att man kan skriva ut/ exportera en hel sida som en pdf fil, men mina tidigare erfarenheter av den metoden är att resultatet inte blir komplett. Det finns säkert andra sätt att spara hela webbsidor, beroende på om man använder internet explorer eller någon annan webbläsare.

 
Ingen bild

Peter

9 maj 2012 16:22

Testade degen, och den såg fin ut, men när jag bakade ut den blev den väldigt tunn i mitten, nästan så det gick hål! och lite för tjock runt om mitten... Den blev alltså inte så jämn. Och den blev inte rund som en cirkel heller, och kanten kändes lite torr.
Men efter den varit inne i ugnen var den jättegod! Men som sagt, inte så jämn och rund. Vad gjorde jag för fel?

Uncle Joe

10 maj 2012 09:24

Hej,

Det som gäller är att du fortsätter på att öva på att pusha ut och med tiden kommer dina pizzaplattor bli runda och med jämn tjocklek över ytorna. Har du kollat in youtoube-klippen som visar hur man pushar ut?

Vad gäller de torra kanterna, testa att täcka över degklumparna ordentligt innan du placerar dem i kylskåpet.

 
Ingen bild

Anderas H

1 maj 2012 12:05

tack äntligen har jag hittat hur man gör en perfekt det. jag är imponerad över hur detaljerad du är. jag vill ha en riktig pizza inte Svensson deg som blir tradig kompakt och hård.tack för mycket bra läsning. MVH Anderas H

Uncle Joe

2 maj 2012 20:56

Kul att du hittade tips som du gillade. :)

 
Ingen bild

Peter

26 mars 2012 21:40

Hej och tack för snabbt svar!

Jag fick leta ett tag efter ett vetemjöl med en proteinhalt på 10% och det fungerade bra. Sedan gick jag över till att använda ett mjöl med proteinhalt på drygt 12% eftersom detta var mycket billigare. Jag fick justera vattenmängden och det tog några försök innan det blev bra. Tycker nästan att resultatet blev bättre med det första mjölet jag provade, pizzorna fick finare färg undertill av någon anledning. Har testat att minska på vattnet men degen blir då för svår att trycka ut tycker jag. Har du upplevt detta med ett mjöl med högre proteinhalt?

Här i England är Pizza hut och Dominos stora och de är verkligen inte bra tycker jag. I området där jag bor bakas pizzorna av grillarna. De trycker ut degen i en plåtform och resultatet blir inte bra, tjocka pizzor som inte är krispiga eller sega i bettet.

Det låter bra att 350 C räcker. Om man gräddar i 500 C lär ju driftkostnaderna av ugnen öka en del.

Jag funderar på om kebabpizza och pizzasallad skulle bli en succé i England :)

Uncle Joe

27 mars 2012 09:57

Hejsan,

Tack för infot kring engelskt mjöl. Intressant att mjöl med högre proteinhalt är billigare än en med lägre halt. Här i Sverige är det ju tvärtom.

Jag föredrar vanligt mjöl med en 10%-ig proteinhalt. Jag tycker att 12% protein (vetemjöl special) gör degen avsevärt segare i bettkänslan. En del kanske gillar det, men jag gillar när degen är lagom seg, lagom krispig.

Ja, man måste justera vattenhalten ett par procent uppåt om man kör med mjöl med 12 % protein, uppåt 3 procent mer tror jag skulle kunna fungera. Dvs runt 55% vatten. Men trots den ökade vattenmängden blir nog degen svårare att pusha ut. Det kan ju vara lämpligt att använda en stark deg om man t ex vill öva på att pusha ut eller snurra den.
Jag har bara använt mjöl med 12% protein ett par enstaka gånger, så du har säkert mycket mer att kommentera om slutresultatet.

Pizza hut.. ogillar deras pizzor starkt eftersom deras tjocka degar påminner om pajer. Dominos har jag inte provat, men jag tror att de stora kedjorna, typ Dominos, Papa Johns osv använder runda plåtformar till gräddningen, vilket ger ett tråkigare resultat.

Jag har aldrig provat men en grill kanske ger en fin och annorlunda gräddningsresultat.

Jodå, jag tror att svensk kebabpizza med starksås skulle bli en hit i England! ^^

 
Ingen bild

Peter

24 mars 2012 22:41

Hejsan och tack för en suverän blogg. Jag har bakat pizza enligt ditt recept sedan nyår och nu börjar pizzorna se bra ut. De har alltid smakat bra, men i början såg de verkligen förfärliga ut.

Jag bor i Storbritannien och har länge saknat svenska pizzor, så denna blogg har varit guld värd :) Jag undrar om du har provat baka pizzor i en väldigt varm ugn, 400-500 grader, och om det gör stor skillnad? Min ugn går bara till 275 grader, skulle en riktig pizzaugn förbättra resultatet mycket? Jag skulle vilja kunna baka pizzor som smakar precis lika bra eller bättre än en normal svensk pizza. Jag kan tänka mig att det är ugnen det hänger på och möjligtvis att toppingen kan förbättras ytterligare. Funderar då och då på att starta en pizzaverksamhet här, men känner att pizzorna borde kunna bli något bättre.

Uncle Joe

26 mars 2012 11:22

Hej Peter, roligt att du gillade bloggen och receptet!

Vore intressant att få veta vad för typ av mjöl de erbjuder i England?
Jag har ingen erfarenhet av engelska pizzor, men jag kan tänka mig att de smakar sämre än svenska! Det borde finnas en marknad för svenska pizzor om inte annat med tanke på att det bor många svenskar i England. :-)

Jag har aldrig provat att baka i högre temperaturer än 275 C.. tyvärr. Jag tror att runt 340-350 C är vanligt hos svenska pizzerior, åtminstone hos de jag kikat närmare på, med en gräddningstid på strax under 5 minuter. Skillnaden blir väl att främst undersidan på pizzabotten får mer distinkta "brännmärken" som enligt mig blir godare då det ger en ytterligare dimension i både smak och konsistens som är typiska för goda pizzor.

Men det finns det exempel på pizzerior som kör på under 300 C.

Jag tror att en ugn på 400-500 C är mest lämpad för pizzadegar som innehåller oerhört mycket mer vatten än mitt recept. Italienska pizzadegar innehåller ju nästan bara vatten.

Den överhängande risken med för höga temperaturer i kombination med en deg med relativt lite vatten är kanske att pizzadegen fort blir bränd.


 
Ingen bild

Anders

6 december 2011 13:16

Hej, har ännu inte hunnit införskaffa någon brödspade och prövade därför att lägga den på en pappbit för att sedan kunna föra in den i ugnen. Detta gick dock inte så bra ( kan ha berott på att jag hade för lite mjöl på underlaget). Har du några andra tips på saker man kan använda tills man får en spade?

Uncle Joe

7 december 2011 08:43

Hej,
Jag har läst att en bit tjock pappkartong kan fungera, men jag har inte testat detta. Möjligt att man kan klippa/skära upp en kartong modell större, så att formen blir som en spade inklusive handtag, och sen stabilisera svajigheten på undersidan med hjälp av en pinne eller linjal?
Hoppas att du får din spade snart. :)

 
Ingen bild

Johan

10 november 2011 20:57

Hej,

Har nu fastnat för det här med pizzabakande, därför tänkte jag att det kanske var dags att skaffa en sten också. Är det någon sten du rekommenderar?

Uncle Joe

11 november 2011 11:45

Hej Johan,
Det låter bra. :-)
Stenen jag har köpt ser ut så här :

http://www.bagarenochkocken.se/shop/?artnr=20110528cordspad

Men den jag har är 1 cm tjock och fungerar bra. Tror inte man behöver 2 cm tjocklek (tar längre tid att värma upp, är dyrare i inköp osv). Kolla måtten i din ugn.

Annars finns en rund variant som är 1cm tjock och då billigare :

http://www.bagarenochkocken.se/shop/?artnr=bakstenugnssten

Järnia, Duka har pizzastenar har jag sett, kolla det så slipper du fraktavgifter. Lycka till!

 
Ingen bild

Anka

8 oktober 2011 22:47

Hej!

Till att börja med, stort tack för att du har denna bloggen! Har blivit många framgångsrika pizzor tack vare dig :)

Till frågan. Ska göra ett antal pitabröd, och då jag planerar att äta en hel del av dem dagligen (håller på med energikrävande träning), så undrar jag hur jag kan ändra saltmängden för att inte få ett allt för stort intag av salt.

Hur påverkar reducerad mängd salt utfallet? Hur många gram jag reducera med utan att få problem, och finns det något jag kan göra för att kontra den reducerade saltmängden?

Tack på förhand
mvh

Uncle Joe

9 oktober 2011 10:22

Hej, roligt att bloggen har hjälpt dig. ^^

Vad gäller saltet, har jag tyvärr inte experimenterat så värst mycket med den, men du kan ju prova att skära ner till 1%.

Jag skulle tro glutenutvecklingen kanske försämras något, men inte så att man omedelbart märker det.
Och om det funkar bra, kan du testa att skära ner ytterligare, t ex 0.5%

Ska nog nämna att ett av saltets många funktioner är att bromsa jästens aktivitet, så det är möjligt att jästaktiviteten kan komma att påverkas om du skär ner för mycket på saltet.

Andra vanliga pizzarecept jag funnit på nätet nämner gärna 1-1.5 Tesked salt per portion och det är anmärkningsvärt lite tycker jag. Men det verkar funka bra för dem.

 
Ingen bild

Vikholm

24 september 2011 10:15

Tjena,

Hittade den här sidan i somras, blev helt överväldigad över det engagemang du verkar ha för att göra pizza och gav mig fan på att jag skulle testa.

Testade igår, följde anvisningarna slaviskt och hade även köpt en baksten och hittade en brödspade på en lumpbod för 5:-

Det blev hur jävla bra som helst!
Hade "invigningskväll" med 2 kompisar och gjorde 3 pizzor, en kebabvariant, en med skinka, banan och curry och en med lövbiff & bea (givetvis var det en massa lök och champinjoner på de också) och ena kompisen uttryckte att det nog var den godaste kebabpizzan han ätit någonsin.

Kebab: http://img847.imageshack.us/img847/3121/kebabi.jpg

Ananas och banan: http://imageshack.us/photo/my-images/7/bananp.jpg/

Lövbiffpizza innan gräddning: http://imageshack.us/photo/my-images/687/lv1j.jpg/

Lövbiffspizza efter gräddning:
http://imageshack.us/photo/my-images/534/lv2l.jpg/

Återigen, tack för ditt arbete, all heder till dig som delar med dig!

Uncle Joe

25 september 2011 09:30

Hej. Det var riktigt fina pizzor med bra pålägg och fina kanter! Ser jättegoda ut.
Glad att du gillade bloggen!

 
Ingen bild

Melot

28 april 2011 20:56

Jag kan inte garantera att det var exakt 10 g då jag höftade tills degen blev bra. Men däromkring åtminstone. Mer mjöl behövdes för mig alla gånger åtminstone (använde nytt kungsörnens kärnvetemjöl med 10 % protein, även testat med två digitala vågar). Vattnet kanske är blötare här? ;)

Har testat låta degen kalljäsa i fem dygn också nu och resultatet blev precis som du sa; samma smak men svagare deg. Att frysa degen och sedan tina upp den gav en ännu svagare deg men smaken var okej!

Jag experimenterade lite med fullkornsvetemjöl idag också (kungsörnens, 11 % protein). Jag är inte helt nöjd med resultatet. Jag var tvungen att öka till 59 % vatten innan den började bli okej men till och med det blev för torrt märkte jag. Om jag gör om det kommer jag troligtvis öka till 61 % vatten och eventuellt 1 % jäst istället för 0.5 %. Gasutvecklingen blev lite mesig.

Smakmässigt så blev det väl ungefär som väntat av fullkorn. Inte riktigt lika gott som äkta varan. Men det är alltid roligt att experimentera :-)

Uncle Joe

29 april 2011 10:44

Tack för rapporten. Jag ska lägga upp dina experiment med frysta degbollar mm i bloggen.

Det är märkligt att du upplever degen för klibbig och måste använda mer mjöl... Å andra sidan är 10 gram mjöl ganska lite.
Jag har funderat på om min våg visar fel då det har hänt att andra som testat mitt recept antingen upplevt degen för torr eller för våt , men jag har en annan digital våg liggandes här som jag inte använt till bakning och ska testa idag om jag har nån dold kalibreringsproblem med köksvågen jag normalt använder.
Men jag har i princip kunnat utesluta kalibreringsproblem då jag har vägt föremål vilka jag vet den exakta vikten på och vågen har då visat rätt. Men jag ska återkomma med resulatet.

Kanske är knådningen en viktig faktor som påverkar. Mystiskt.

Mm. Jag har stött på informationen om att fullkornsvetemjöl kräver mer vatten samt att glutennätverket utvecklas sämre än vanligt mjöl.

Presentation

Fråga mig

66 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Mars 2011
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards