Fråga mig

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Fråga


 

Besvarade frågor

 
Ingen bild

Tomten

16 januari 2013 04:39

Kan du göra en youtubeguide med text till om hur man gör en pizza precis som på pizzeria? Dina ser lite lustiga ut en del bilder. Förlåt om jag är jobbig nu.

Bra blogg btw.

Uncle Joe

16 januari 2013 08:59

Hej, du är inte alls jobbig. :)
Det finns en filmsnutt i bloggen som beskriver de olika momenten. Skrolla ner till "Att forma pizzan" så finns en filmsnutt som du kan klicka på lite längre ner.

 
Ingen bild

Anton

9 januari 2013 23:36

Förövrigt ni som undrar om brödspadar finns det på nätet för typ 100kr, en enkel rund med kort handtag räcker utmärkt. Köp gärna till tillbehör som en skrapa för stenen och dessutom en pizzaslicer så är ni hemma sen :)

Uncle Joe

10 januari 2013 20:57

Tack för tipsen. :)

 
Ingen bild

Anton

9 januari 2013 23:32

Helt fantastiska pizzor blev det, fuskade dock och köpte degen av pizzerian då vi ej hade jästiden när pizzasuget slog in men tog massa andra tips från dig. Din blogg är helt fantastisk, tack!

Uncle Joe

10 januari 2013 16:53

Roligt att du fann användbara tips. :)

 
Ingen bild

Christian

30 december 2012 23:07

Har du testat göra en egen kebab pizza?
Och i så fall, hittade du någon kebab som är nära pizzeriornas kebabstrimlor?

Uncle Joe

31 december 2012 10:15

Hej,
Jag har hittat en vegankebab (strimlor) som i mångt och mycket smakar som riktig kebab. Kolla bloggen så ser du hur produkten ser ut. Jag hittade den på Hemköp, inne i mejeriavdelningen.

 
Ingen bild

Lisa

23 december 2012 11:59

WOW... imponerande sida! :-)

Hej!

En inledande fråga... fungerar det att använda "Kungsörnen Kärnvetemjöl med fullkorn"?

Proteininnehåll 10 gram per 100 gram.

Mvh,
Lisa

Uncle Joe

23 december 2012 12:05

Hej!

Jag har aldrig provat att baka med fullkornsvetemjöl, men min förståelse är att ett sånt mjöl kräver mera vatten än vad som krävs för vanligt mjöl. På en höft, kan du kanske testa att ha i 54-55%% vatten.

:)

 
Ingen bild

Andreas

4 november 2012 17:51

Hallå där!

Är pizza frälst sedan länge och har anammat ditt recept nu i ca 6mån. Märkte i början att jag bearbetade degen alldeles för länge, upp mot 10min. Men nu kör jag som du skriver och den blir väldigt lättjobbad snabbt.

Men jag vet inte om jag gör ngt fel med jäsningen. Tycker inte den ökar i storlek alls egentligen, några procent kanske. Har en digitalvåg så det blir ju inte helt exakt med jästen men någorlunda iaf. Känns som att degklumparna är ngt fuktiga när de har legat i 24h på en rostfri yta med ordentligt med plastfilm över. Är det samma för dig?

Annars är degen väldigt enkel att jobba med, helt underbar! efter utpushning så slänger jag över degen på ett bakplåtspapper, för att det kan vara knepigt att få upp pizzan från bakbordet utan att den fastnar. Är det något du gör med?

En uppdatering med dina egna upplevelser på sistone hade varit trevligt! Har du fler tips? Finns bara ett recept jag kör med nuförtiden och det är ditt recept så stort tack för grym pizza =)

Uncle Joe

4 november 2012 20:31

Hej Andreas!

Alltid trevligt med diskussioner om pizza. :)

- Knådtid : Jag tror inte ens man behöver knåda längre än 4-5 minuter, men jag ska väl tillägga att min knådmaskin är väldigt effektiv även på den långsammaste hastigheten.
Vid något tillfälle knådade jag bara 2-3 minuter och resultatet blev helt ok.
Jag kan däremot tänka mig att andra typer av degmaskiner där krokarna "lyfter och viker" degen kanske kräver strax under 10 minuter (degkrokarna på min maskin snurrar).

- Jäsning : Hur kallt har du inne i kylskåpet? I en av hyllorna i mitt kylskåp håller tempen sig runt 8-9 grader vilket jag tycker är optimalt. Om du tycker att degen knappt ändrar
storlek efter 24h, kan du testa att låta degbollarna stå i rumstemperatur (under plastfolie) i ca 10-15 minuter efter knådning alt. använda lite mer jäst. Använder du kallt kranvatten till degvätskan?

Jag tycker nog att mina degbollar blir uppemot 25-30 % större än de var innan de åkte in i kylskåpet. Degbollarna ska inte kännas "ballongaktiga" men de ska nog växa mer än ett par procent.

Och degbollarna är rätt så fuktiga på ytan på mina, men inte såpass att de fastnar på plastfolien när jag drar bort den (folien alltså). Efter ett par timmar i kylskåpet, kan jag alltid se kondens som bildats på foliens insida och det uppstår t om ett par vattendroppar där.

- Jag rekommenderar en brödspade.
Jag gjorde som du innan, men bakplåtspapper klarar inte så hög värme och det lämnar tycker jag en speciell bismak om man gräddar i högre temperaturer än 220 grader.
Brödspade - finns en modell hos Bagaren och Kocken som heter "Bagarens Stora Bakspade" som jag tycker är bra. När degen har pushats ut, placerar jag den på brödspaden och lägger på topping. Men om du tänker beställa en sån kan jag tipsa om att sandpappra den för finishen
är rätt så grov. Om du kollar i bloggens "Att grädda pizzan" del, så kan man se en animation hur jag använder brödspaden för att föra över pizzan till bakstenen.

- Jag har inte uppdaterat bloggen på ett tag, sorry. :)
Ibland lägger jag till lite i texten men detta är inget som gör avtryck i själva datummärkningen i bloggsystemet.

Igår lade jag upp en bild på en veganpizza!
Ska försöka uppdatera lite oftare!

Tack för en trevlig feedback och diskussion.

 
Ingen bild

Fredrik

18 oktober 2012 20:51

Hej! Väldigt inspirerande blogg måste jag säga. Jag är en sann Pizza'holic och det är kul att äntligen kunna göra pizza som smakar pizza! (Mitt gamla recept var på 50 gram jäst och 4dl vatten, mjölmängden minns jag inte men degen var kladdig så den knappt gick att ta i).

Nåväl, jag börjar få kläm på utpushning och så vidare, gjorde även en enligt mig själv mycket lyckad Calzone. Det var skoj att prova. Det jag har problem med är att hitta en brödspade. Har du någon att rekommendera och var man i så fall kan köpa denna? Den jag har nu följde med pizzastenen, är väldigt kort med trubbig kant, helt omöjlig att få upp en ogräddad pizza på...

Med vänlig hälsning
Fredrik

Uncle Joe

19 oktober 2012 14:58

Hej, kul att du gillade bloggen!

Jag använder ingen regelrätt pizzspade men större brödspadar finns hos Bagaren och Kocken. De är runda med handtag.

 
Ingen bild

Anders

9 oktober 2012 11:22

Hej!
Igår testade jag att göra pizza med ditt degrecept och det var fantastiskt! Detta är vad jag har letat efter i 10 år! Dina instruktioner var tydliga och detaljerade och lämnade inte mycket utrymme för misslyckande, bravo!

Nu tänkte jag göra resten av degen till en lunchpizza och tittade precis till den i kylen. Det verkar som om degbollen har blivit lite torr i nedre kanten. Hur länge håller sig degbollarna användbara i kylen egentligen? Kan man göra något för att de skall hålla sig längre? Jag tänkte att man kan förvara dem i en tätslutande plastburk för att bevara fukten, vad tror du om det?

En annan sak jag tänkt på är jästen. Man använder ju ytterst lite jäst och det blir en hel del över efter att man satt degen. Vad är ditt bästa tips på att förvara en öppnad jästpaket så att den går att använda fler gånger?

Tack för en fantastisk blog!

Vänliga hälsningar, Anders

Uncle Joe

9 oktober 2012 13:03

Hej Anders, väldigt roligt att höra att du känner att du fått tips på vägen via min blogg.

Angående degklumpar som börjar bli lite torra ; detta kan undvikas genom att du försöker täta till med hjälp av plastfoliet så mycket som möjligt. Det kan hända att det inte blivit helt tätt mellan plastfolie och bakplåt - Testa att nästan vacuumförpacka degklumparna. Så länge ny luft inte kommer i kontakt med degbollarna, ska uttorkning aldrig kunna ske. Det är även möjligt att ditt mjöl är lite torrt. Testa att öka vattenmängden med 1%.

Jag har testat att ha degklumpar i kylen i 48 timmar. Smaken blir kanske något fylligare men degen blir samtidigt svagare. Ska du jäsa längre än 24 h, testa att minska jästmängden lite.

Angående jästen : jag brukar plasta in med plastfolie och då håller jästen sig åtminstone en ytterligare vecka efter bäst-före-datum. Sen kan man ju försöka använda innanmätet istället för de yttre delarna /kanterna som då blir torrare först.

 
Ingen bild

Marcus G

28 augusti 2012 08:56

Hej, vi följde ditt recept till pricka (grammet) men pizzan fastnade på något vis på bakstenen och brände fast på vissa ställen. Degen var inte heller lika elastisk som dina bilder här, utan blev "stum" och gick sönder när vi försökte kavla ut den. Har du någon tanke varför det blev såhär? :)

Uncle Joe

29 augusti 2012 10:52

Hej,
Tråkigt att det inte gick bra.
Jag kan tänka mig att pizzaplattan blev lite för tunn på sina ställen och då riskerar den läcka när man gräddar. Då fastnar den på stenen.

Om degen känns stum och går sönder när man pushar ut den, testa att höja vattenmängden med 1-2%. Vissa mjölbatchar kan vara torrare än andra och verkar även vara säsongbundet. Var mjölpåsen öppnad och "gammal"? Jag brukar förvara min mjölpåse inuti i en plastpåse för att bevara fukten.

 
Ingen bild

Marco

3 augusti 2012 16:22

Måste bara påpeka en sak, när det gäller mat så är smaken som baken, men när det gäller mat så har man här i sverige en tendens att alltid ändra och ändra, att ni inte gillar den italienska pizzan beror helt enkelt på att ni är uppväxta med svensk pizza, dessutom kan ni haft otur när ni var i italien, kanske en en turistfälla, vad vet jag? Men det är är både oförskämt arrogant och respektlöst att klanka ner på riktig italiensk pizza,den svenska pizzan är alldeles för fet,med för många toppar och en deg som är alldeles för kraftig, jag tror inte att du kan slå en riktig napolitansk pizzaiolo.Däremot har du helt rätt i att ett ugnsbakat bröd var en rätt som förekom i hela medelhavsområdet samt mellanöstern för så mycket som 3000 år sedan, men den såkallade svenska pizzan är ingenting annat än en dålig avart av nägonting som vi knappt minns längre.Förr brukade jag äta frukost på ett libanesiskt ställe, där man serverade platt bröd bakat i ugn med fetaost, eller köttfärs, 100 gr bättre än sk....t man får på kvarters-pizzerian

Uncle Joe

3 augusti 2012 21:28

Tack för dina synpunkter.

Killen som äger och driver neapolitan pizzerian är alltså en äkta pizzaiolo och tävlar om konsten att göra äkta italienska pizzor.
Han har även vunnit flera priser. En turistfälla? Jag tror inte det.
Notera också att vi beställde in flera pizzor och smakade på alla, så det kan omöjligen ha varit ett "måndagsexemplar".

Jag gav mina åsikter främst kring hur bröddelen smakade. En i gänget arbetar som bagare ansåg också att pizzakanterna var för torra.
Degbatchen han använde, såg klibbig och rinnig ut så vätskemängden var utan anmärkning, likaså gräddningstiden (om man studerar "leopard spotsen" på kanterna). Jag drog slutsatsen att en italiensk pizzabotten blir torr i smaken och bettet pg a den mycket höga ugnsvärmen, även om man har mängder med vatten i degen, plus att man inte använder någon olja.

Topping: jag tycker inte att det är fel att få valuta för pengarna. Köper jag en pizza här för 70-80 spänn, så får jag en hög med topping. Men om man gillar "less is more", det är inget fel i det.

Det är möjligt att man kan lära sig att gilla en äkta italiensk pizza, men frågan är om man måste gilla "originalet" bara för att det ska vara "original"? Man kan ju dra paralleller till smartphones. Iphone är nog originalet enligt de flesta, men inte behöver man gilla den för det. Man kanske föredrar Nokia, Samsung osv.

Du tycker att svensk pizzadeg är för kraftig och jag förstår inte riktigt vad du menar. De pizzerior jag ätit hos har alla haft väldigt tunn pizzabotten. Jämför jag med en typisk italiensk pizzabotten, kan jag bara säga att deras pizzabottnar definitivt är tjockare och segare i bettet än svenska ditto. Kollar man på Google hur en neapolitansk pizza ser ut, har alla väldigt breda och kraftiga kanter. Sen kan jag ju studsa frågan tillbaka till dig; om du anser att kvarters-pizzan smakar illa, kanske du har haft otur med vilka pizzerior du besökt? Jag håller givetvis med om att det finns riktigt dåliga pizzerior i Sverige!
Med det vill jag ha sagt att man nog inte kan dra alla kvarters-pizzerior över en kam. Anledningen till att jag drog en snabb slutsats av den italienska pizzan var att det inte är lätt att misslyckas med kombinationen av topping och är man proffs, och att man vet man exakt vilka italienska regler man måste följa, som att hur länge en pizza ska bakas i ugnen, hur degen ska göras - till skillnad från svenska pizzerior som mer eller mindre skapar egna varianter. Se det första stycket. Killen som är proffs gjorde alltså genuina italienska pizzor och vad skulle ha kunnat gå fel?

Jag har för övrigt aldrig haft avsikt att "klå en riktig neapolitansk pizzaiolo", det säger sig självt att det är omöjligt eftersom 1) en pizzaiolo är professionell och jag är en amatör 2) jag eftersträvar inte att mina pizzor ska smaka italienskt, vilket jag också tydligt klargör i bloggen. ^^

Men jag kan nog hålla med om att min kritik av italienska pizzor kunde framföras lite mjukare. Det var inte min avsikt att såga så brutalt, mer än att jag ville lyfta fram den svenska pizzadegen som ju, ofta är, underskattad.

Presentation

Fråga mig

66 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Mars 2011
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards